Stiri externe
Țara unde creștinii varsă sânge
„Nici măcar nu cunosc Ciadul. Dar ce pot să fac? Dacă stau aici, creștinii vor face orice ca să ne omoare pe mine și pe familia mea”, spune un musulman de 62 de ani, în timp ce așteaptă să se îmbarce în primul avion care îl va duce departe de Republica Centrafricană.
Originar din Ciad, Muhammad Abdirahman a trăit într-un mic sat, Jbawi, din Republica Centrafricană, pentru ultimii 50 de ani. În ultimele săptămâni, satul a fost făcut una cu pământul, iar toți cei care nu au reușit să fugă au murit de mâna creștinilor. Din fericire, Muhammad a fugit împreună cu soția și cei 12 copii înainte ca masacrul să înceapă, scrie Washington Post.
Republica Centrafricană a fost mereu pradă conflictelor sectare dintre musulmani și creștini, dar lucrurile s-au înrăutățit după ce președintele musulman, Michel Djotodia, a cedat puterea și a fugit în exil. Djotodia preluase conducerea țării în martie anul trecut, după organizarea unei lovituri de stat, dar a fost repede supus presiunii de a demisiona. Plecarea lui trebuia să aducă stabilitate, dar lucrătorii umanitari spun că este cea mai violentă perioadă de la lovitura de stat.
Eliminarea musulmanilor
Odată cu Muhammad, au mai plecat și alte sute sau chiar mii de musulmani care îşi caută refugiul în țările vecine. Încă din luna decembrie, creștinii și-au format propria miliție, care patrulează prin orașe și sate, chiar și în capitală, decimând comunitatea musulmană, care este minoritară aici și jefuind și distrugând casele acestora. Se pare că din populația de 4,5 milioane de locuitori ai Republicii Centrafricane, doar 15% este musulmană.
Conform Washington Post, haosul violențelor devine cel mai grav din istoria recentă a Africii sub-Sahariene și se extinde rapid și în alte țări, precum Nigeria și Sudan. „Civilii se tem constant pentru viața lor și au fost lăsați să se apere singuri”, a declarat Martine Flokstra, coordonator de urgență pentru Doctori Fără Frontiere, menționând și că violențele au ajuns la un nivel „extrem”, „fără precedent”.
Vineri, mii de musulmani și-au împachetat lucrurile și, protejați de către soldați din Ciad, au fost urcați în camioane și scoși afară din țară. Creștinii au încercat să jefuiască camioanele și pe un bărbat care a căzut din mașină l-au omorât în plină stradă, a mărturisit Peter Bouckaert, de la Human Rights Watch.
Se pare că doar în urmă cu două săptămâni, orașul Miskine era neatins de miliția creștină, ce poartă numele de anti-balaka. Astăzi zona este părăsită, după ce casele și moscheile au fost jefuite și dărâmate de creștini. De asemenea, în decembrie orașul Bossangoa adăpostea aproximativ 10.000 de musulmani, astăzi însă au mai rămas doar câteva sute. În total, de la lovitura de stat de anul trecut, aproximativ 86.000 de persoane au părăsit țara și 900.000 s-au relocat în regiuni mai liniștite ale țării, conform Mission Network News.
Eliminarea creștinilor
Musulmanii nu se lasă nici ei mai prejos și ripostează aproape instinctiv atunci când întâlnesc un creștin. Nici măcar nu mai este clar „cine a aruncat prima piatră”, dar este clar că încearcă să se depășească unii pe alții.
Tot Washington Post scrie despre moartea unui tânăr creștin de 23 de ani, care le vindea lemne musulmanilor. Un grup de bărbați l-au confruntat, l-au aruncat într-un șanț și i-au tăiat gâtul. Apoi i-au urcat corpul neînsuflețit într-un căruț și l-au dus în fața unui birou al Crucii Roșii, unde l-au abandonat pe jos, în stradă.
Creștinii omoară musulmani. Musulmanii omoară creștini. Magazinele sunt jefuite, casele, arse. Oamenii cad morți pe străzi, în fața oficialilor trimiși să păstreze pacea. Unii dau vina pe cei 6.500 de soldați francezi și africani, autorizați de Consiliul de Securitate al ONU, care nu sunt capabili să protejeze comunitatea. Alții dau vina pe politicieni, care au fost primii ce au chinuit majoritatea creștină, care acum s-a sculat împotriva lor. Sfârșitul violențelor nu este nicidecum aproape. Creștinii nu par deloc înclinați să facă pace. „Francezii tot încearcă să spună că situația se stabilizează, dar nu e așa. Singurele zone care se stabilizează sunt cele de unde au fugit toți musulmanii”, a declarat Bouckaert.