Sondaje
Ateismul pătrunde în țara lui Allah
Unul dintre cei mai vocali tineri activiști din capitala Irakului, care folosește un pseudonim pentru propria sa protecție, este descris drept „convertorul din Bagdad”. Misiunea pe care și-a asumat-o în ciuda tabuurilor și a pericolelor, este să le arate și altor tineri „lumina ateismului”.
Tânărul a cercetat de mic Coranul și a descoperit că este la fel ca alte încă 1.100 de religii care susțin că dețin adevărul absolut. Așadar, inginerul de 22 de ani a hotărât că cel mai bine este să fii ateu, un lucru pe care l-a mărturisit și părinților, cât și prietenilor.
Mai mult decât atât, a reușit să își convertească și fratele, după ce i-a dat să citească niște cărți și au purtat mai multe discuții despre știință și filozofie și chiar și o mare parte dintre prietenii săi sunt acum atei, scrie Mariwan Salihi, care a stat de vorbă cu el, pentru publicația YourMiddleEast.
Părinții săi îi respectă alegerea, deși pentru ei este o durere ce nu poate fi alinată. Alți tineri însă trebuie să își ascundă alegere de părinți, prieteni sau cunoștințe, pentru că nu puțini s-ar răzbuna pentru așa ceva.
Într-o țară unde nu s-a mai organizat un recensământ în ultimii 30 de ani, cele mai recente sonjade arată că procentul de 95% de irakieni care aparțin religiei majoritare, este acum mai mic. Un sondaj din aprilie 2011, realizat de către fosta agenție de știri Aknews, arată că întrebați dacă cred în Dumnezeu 67% dintre irakieni au răspuns „da”, 21% – „probabil că da”, 4%- „probabil că nu”, 7%- „nu” și 1%- „niciun răspuns”.
După spusele lui Nawaf Al-Kaabi, un student de 23 de ani din sudul Irakului, numărul ateilor ar putea fi de fapt mult mai mare decât apare în sondaj. „Noua generație s-a săturat de politicieni și extremiști religioși care sunt responsabili pentru perpetuarea conflictelor sectare din țară. Tinerii călătoresc, citesc, se uită la tv, sunt conectați la internet și cu atât de multe lucruri în lume… au devenit sceptici în ceea ce privește propria religie,” spune el.
Se pare că regiunea Kurdistanului ar fi cea mai liberală, unde tinerii simt că au libertate pentru a-și exprima părerile și opțiunile. Ferit de violențele sectare, Kurdistanul este portretizat cu un loc tolerant, care funcționează după un sistem semi-secular.