Educatie
Baptiștii renunță la cărțile care descriu Raiul
Una dintre cele mai mari lanțuri de cărți creștine, LifeWay Christian Resources, a anunțat că nu va mai vinde testimoniale despre Rai și a retras atât din magazine, cât și de pe site-ul oficial aceste tipuri de cărți.
Piața acestui tip de cărți este extrem de mare și pe cât este de problematică, pe atât este de profitabilă. 90 de minute în Rai, o carte scrisă în 2004 de către un pastor baptist care ar fi vizitat Raiul după un accident de mașină, s-a vândut în 6,5 milioane de exemplare, iar povestea urmează să fie ecranizată anul acesta. Ecranizarea cărții Raiul există cu adevărat a încasat anul trecut 100 de milioane de dolari la Box Office, conform Slate.
Decizia Lifeway, care aparține de Biserica Baptistă de Sud, cea mai mare confesiune protestantă din Statele Unite, are la bază o hotărâre din 2014 care condamnă cărțile și filmele ce încearcă să descrie Raiul „dintr-o perspectivă subiectivă, o experiență personală sau prin testimoniale ce nu pot fi coroborate”, precizând că Biblia este o sursă suficientă în ce privește viața de după moarte.
Mișcarea este una târzie. Pentru câțiva ani buni, LifeWay a vândut cartea Băiatul care s-a întors din Rai în ciuda faptului că mama acestuia a cerut întreruperea publicării și oprirea comercializării ei. Cartea vorbeşte despre îngeri, despre Iisus, despre Satana, Rai și viața de dincolo, în general, din perspectiva lui Alex Malarkey, care în copilărie a fost implicat, împreună cu tatăl lui, într-un accident foarte grav, în urma căruia avea să rămână tetraplegic. Timp de aproape două luni, a fost în comă, din care a ieșit miraculos. La 17 ani, băiatul a recunoscut că totul a fost o minciună spusă pentru a căpăta atenție.
Citind Biblia, el a ajuns la concluzia că aceasta este „singurul izvor de adevăr”, că este „suficientă” și că „orice altceva scris de om nu poate fi infailibil”. Acestea sunt concluziile băiatului care spunea: „Nu am murit. Nu am fost în Rai” în timp ce cartea sa devenea bestseller.