Stiri externe

Brazilia – o campioană contemporană a creştinismului

Cel puţin un milion de creştini evanghelici au participat sâmbătă la Marşul anual pentru Iisus, din Sao Paulo (Brazilia).
Evenimentul a fost organizat de Biserica „Renăscut în Cristos” şi a atras credincioşi din sute de biserici protestante din Brazilia. Potrivit autorităţilor braziliene, peste un milion de creştini evanghelici au participat la „Marşul pentru Iisus”, despre care organizatorii au anunţat că ar fi “cel mai mare eveniment creştin din lume”.

brazilevangelicalmarchforjesus_400

Potrivit Associated Press, cei care au orchestrat evenimentul aşteptau cel puţin cinci milioane de oameni la programul care a inclus predici susţinute de numeroşi pastori, şi programe muzicale.

După statistici, Brazilia apare ca un pământ al făgăduinţei pentru religie. În comparaţie cu alte ţări din america Latină, Brazilia se remarcă prin gradul mare de aderenţa a populaţiei la religie. A doua cea mai creştină ţară din lume (după numărul de aderenţi), Brazilia este casa a 175.501.000 creştini, care însumează peste 91% din populaţie. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt romano-catolici. Acest lucru face şi ca Brazilia să fie ţara cu cel mai mare număr de credincioşi romano-catolici din lume.

Romano-catolici până în măduva oaselor

Romano-Catolicismul a fost principala religie a țării încă de la începutul secolului al XVI-lea. A fost introdus în rândul populației native de către misionarii iezuiți și respectat de asemenea de primii coloniști portughezi.
Foto: students.cis.uab.eduÎntre anii 1500 şi 1800, în Brazilia nu exista libertate religioasă. Toţi coloniştii erau obligaţi să fie romano-catolici şi, prin urmare, să plătească taxe Bisericii. Prima Constituţie braziliană a garantat libertatea religioasă a cetăţenilor, însă religia romano-catolică a rămas religia oficială a ţării. Asta până în 1889, când potrivit unei noi Constituţii, Brazilia a încetat să mai aibă o religie oficială.

Astăzi, în Brazilia, trăiesc 130 de milioane de romano-catolici (74% din totalul populaţiei), 25 de milioane de protestanţi (15,4%), 12 milioane de atei şi agnostici (7,4%), 2,2 milioane de adepţi ai spiritismului (1,3%). Alte 2 procente din populaţie sunt adepţii altor religii, între care şi cele afro-braziliene.

Sincretismul religios
Când se vorbeşte despre religie în Brazilia, sincretismul şi diversitatea nu pot lipsi din ecuaţie. Potrivit unui sondaj Data Folha, din 2007, 97% din brazilieni cred în existența Lui Dumnezeu; 2% au îndoieli iar 1% nu cred în Dumnezeu. Circa 75% din brazilieni cred în existența Diavolului, 9% au îndoieli iar 15% nu cred în existența lui. Interesant este că circa 81% din cei nereligioși mărturisesc a crede în Dumnezeu.

Religia atrage şi tinerii
Interesul pentru religie al brazilienilor este evident şi în rândul tinerilor internauţi. Săptămâna trecută, iniţiativa Bisericii Adventiste de încurajare la citirea integrală a Bibliei a atins, săptămâna trecută, vârful audienţei pe Twitter, pentru câteva ore.

Hashtag-ul #RPSP, un acronim pentru „Animat de Cuvântul Lui” în limba portugheză şi spaniolă, a fost pe prima poziţie în topul brazilian al subiectelor pe Twitter, fiind pe primul loc în indexul celor mai discutate subiecte printre utilizatorii brazilieni ai reţelei de microblogging.

Necazuri în Paradis

Foto: latin-america.photoshelter.comFreamătul religios al populaţiei nu i-a lăsat indiferenţi nici pe reprezentanţii guvernului brazilian. Reprezentanţi ai acestuia anunţau, la jumătatea lunii iunie, actualizarea Codului Telecomunicaţiilor.

În urma acesti actualizări mai multe emisiuni creştine difuzate la radio şi TV ar urma să fie suspendate. Liderii religioşi s-au opus cu vehemenţă propunerii.

În ultimii 20 de ani, programele evanghelice din Brazilia au cunoscut o adevărată explozie. Un sondaj publicat în 2011 de Folha.com a arătat că bisericile ocupă un spațiu de 140 de ore de transmisiune televizată săptămânală pe canalele braziliene.

Numere semnificative

În mozaicul religios al Braziliei, Biserica Creștin-ortodoxă are 500.000 membri şi este compusă din biserici construite de valurile de imigranți libanezi, sirieni, armeni, greci, ruși și ucrainieni veniți în secolul trecut. După Biserica Catolică, cea mai numeroasă comunitate este cea protestantă.

Între cele peste 26 de milioane de persoane protestante, peste 3 milioane sunt baptişti, 1, 2 milioane sunt adventişti şi peste 1 milion sunt luterani. Biserica protestantă cu cei mai mulţi membri rămâne cea penticostală, care are nu mai puţin de 17.617.307 de credincioşi, potrivit recensământului naţional din anul 2000 citeaza semneletimpului.ro

Tags

Articole asemanatoare

Leave a Reply

Close