Diverse

Credința – secretul longevității?

Dr. Richard Scott se afla în perioada de recuperare după chimioterapia și radioterapia pentru cancerul intestinal de care suferea, când a început să citească lucrarea științifică Handbook of Religion and Health. Lectura studiilor prezentate în lucrare l-a ajutat să descopere lucruri fascinante despre puternica influență a credinței asupra sănătății fizice a omului.

Expertul susține că impactul credinței asupra sănătății este „cu totul extraordinar”, scrieThe Telegraph. Credința joacă un rol important în protejarea inimii, diminuând riscul unui infarct chiar și cu două treimi. Mai mult, credincioșii ar putea avea mai multe șanse de supraviețuire în cazul unui accident vascular cerebral sau în cazul apariţiei cancerului.

Religia are un aport benefic și la nivelul sănătății mintale a individului. De exemplu, prin puterea credinței, pacienții cu depresie reușesc să se recupereze mai repede.

„Credința în Dumnezeu este relevantă pentru toate afecțiunile studiate în prezent”, susține dr. Scott.

Multiple studii au relevat deja o conexiune între longevitate și religie. Pacienții care urmează să fie supuși unui transplant de ficat au mai multe șanse de supraviețuire după intervenție, dacă au o „conexiune religioasă puternică”, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Liver Transplantation. „Am descoperit că o căutare activă a Divinității – credința pacientului are o putere mai mare decât destinul generic – a avut un impact pozitiv asupra șanselor de supraviețuire a pacientului”, a declarat coordonatorul studiului, dr. Franco Bonaguidi.

Mărturisirea unuia dintre participanții la studiu demonstrează impactul puternic al credinței asupra individului. „Mi-am recuperat viața prin voia Celui de Sus… Am avut multă încredere în El. Această apropiere m-a facut să mă simt mai puternic și mai calm”, a declarat pacientul.

Dr. Harold Koenig, directorul Centrului pentru Studii asupra Religiei/Spiritualității și Sănătății, de la Universitatea Duke, a publicat o serie de lucrări prin care subliniazăinfluența credinței asupra stării de sănătate a individului. Printre efectele enunțate de expert se numără faptul că persoanele credincioase au mai multe șanse de recuperare în urma unei boli și duc o viață mai lungă decât persoanele nereligioase. De asemenea, duc un stil de viață mai sănătos și sunt mai satisfăcute de existența lor, comparativ cu ceilalți. În plus, cei care merg regulat la biserică au un sistem imunitar mai puternic și ajung mai rar să apeleze la serviciile de spitalizare, în raport cu cei care merg rar sau deloc în lăcașurile de cult.

O parte semnificativă dintre cei care ajung să trăiască o viață lungă atribuie acest lucru religiei. Credința în Dumnezeu a fost secretul longevității invocat de aproape un sfert dintre cei 100 de centenari care au luat parte la un studiu efectuat de furnizorul de servicii de sănătate pentru bolnavi cronici și persoane cu handicap, Evercare.

semneletimpului.ro

Tags

Articole asemanatoare

Leave a Reply

Close