Stiri externe
Ungaria înfruntă o lume întreagă: ‘Tata e bărbat, mama e femeie. Ca tată, ca părinte, îmi cunosc copilul mai bine decât orice ONG’
Ministrul maghiar de externe a apărat la CNN căsătoria între bărbat și femeie, pe fondul ideologiei LGBTQ care ia avânt în Europa.
- La 15 iunie 2021, Parlamentul Ungariei a votat aproape în unanimitate interzicerea prezenţei conţinutului LGBTIQ în materialele educaţionale sau în emisiunile TV pentru persoanele cu vârsta sub 18 de ani. Noua lege a intrat deja în vigoare
- Comisia Europeană a reacționat deosebit de dur, spunând că legea este „o rușine”. De asemenea, Parlamentul European (PE) a adoptat o rezoluţie care spune că legislaţia anti-LGBTIQ din Ungaria este un atac la adresa democraţiei, a statului de drept şi a drepturilor fundamentale.
- ”Legea nu priveşte homosexualii, ea priveşte modul în care părinţii doresc să facă educaţia sexuală a copiilor lor”, a explicat premierul ungar Viktor Orban.
Ministrul de Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a respins acuzațiile conform cărora legea ar discrimina în defavoarea persoanelor LGBTQ.
“Potrivit Constituției din Ungaria, orice fel de discriminare, inclusiv pe baza orientării sexuale, este interzisă. În Ungaria, nu trebuie să îi fie nimănui frică din cauza orientării sale sexuale. Nimeni nu poate fi discriminat pe această bază.
Și, da, Constituția noastră spune că că o căsătorie poate fi încheiată între un bărbat și o femeie, așa cum prevăd constituțiile a multe state din Uniunea Europeană și din lume. Și, este adevărat, Constituția noastră spună că tatăl este bărbat iar mama, femeie. Așa definește familia Constituția noastră. Dar asta ține de competența națională. Pe această bază, o națiune nu poate fi contrapusă altei națiuni. Și vreau să vă mai spun ceva: este fals că pedofilia și homosexualitatea sunt tratate confuz în lege.
Nu veți găsi nicio propoziție care să confunde aceste două aspecte. Pe de o parte, legea vorbește despre consecințele foarte grave ale pedofiliei iar pe de altă parte, despre protecția copiilor, în ceea ce privește educația orientării sexuale. Sunt două părți complet diferite și separate ale legii. Nimic nu este confuz”, a spus oficialul maghiar.
Peter Szijjarto spune că nu pot fi lăsați în școli și grădinițe activiști de la ONG-uri a căror finanțare și obiective sunt necunoscute.
„Sunt destul de sigur, ca tată, ca părinte, că îmi cunosc copilul mai bine decât orice ONG sau instituție. De aceea, este mult mai bine să mă ocup eu de educația copiilor mei în ceea ce privește orientarea sexuală, și nu un ONG despre care nu știu cine îl finanțează și ce obiective are.
Legea nu interzice educația referitoare la cultura sau orientarea sau dezvoltarea sexuală, adresată minorilor. Însă acest tip de educație trebuie realizată de personal autorizat și profesionist. Ce vrem să evităm este ca activiștii LGBTIQ să meargă în grădinițe și în școli și să încerce să promoveze acest tip de comportament sau de orientare în rândul copiilor noștri. Doar părinții pot juca acest rol, este opinia noastră foarte fermă și strictă în această chestiune. Și nu cred că, pe această bază, trebuie fi considerați (mai ostili) decât alte țări sau decât alți legiuitori”, a spus ministrul ungar de externe.