Stiri externe
80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz

Lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau, eliberat cu 80 de ani în urmă, rămâne simbolul Holocaustului evreiesc, pentru că a fost cea mai mare fabrică a morții creată de naziștii germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie AFP.
Numărul exact al victimelor din acest lagăr nu este cunoscut cu certitudine. Istoricii estimează însă că au fost în jur de 1.100.000 de bărbați, femei și copii care au murit între 1940 și 1945, inclusiv aproximativ un milion de evrei. Celelalte victime au fost în principal polonezi neevrei, romi și prizonieri sovietici.
Complexul era format din lagărul de concentrare de la Auschwitz, situat în orașul polonez Oswiecim, la 50 de kilometri vest de Cracovia (sud), și din lagărul de exterminare Birkenau, aflat la trei kilometri distanță.
Construit în 1941, acesta din urmă a devenit în 1942 cel mai mare centru de exterminare a evreilor ca parte a ‘Soluției finale’ naziste. A găzduit patru camere de gazare și patru crematorii.
Evreii, care ajungeau la Birkenau cu trenul, în vagoane de vite, erau în mare parte trimiși direct la camerele de gazare, în urma unei ‘selecții’ efectuate pe rampa de sosire. Numai cei apți să lucreze ca sclavi au fost lăsați temporar în viață.
Încă din decembrie 1942, guvernul polonez în exil la Londra le-a transmis Aliaților un document intitulat ‘Exterminarea în masă a evreilor în Polonia ocupată de germani’.
Acesta a inclus relatări detaliate despre Holocaust, așa cum au fost martori membri ai rezistenței poloneze. Totuși, nu a provocat decât reacții în surdină din partea comunității internaționale.
La 27 ianuarie 1945, 7.500 de prizonieri rămași încă în lagăr au fost eliberați de Armata roșie sovietică.
Înainte de a fugi, naziștii au avut grijă să distrugă fabrica morții și multe clădiri din complexul de 42 km pătrați care includea în total trei lagăre, parțial construite de prizonierii lor.
Din 1947, acest sit, simbol al celei mai mari barbarii din istoria omenirii, a fost clasificat ca monument național în Polonia și găzduiește un muzeu, Auschwitz-Birkenau, aflat sub tutela unui comitet internațional.
Situl, inclus și pe Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură), se întinde pe 200 de hectare și este vizitat în fiecare an de circa două milioane de oameni. Conservarea și întreținerea acestuia sunt cofinanțate de un fond internațional permanent creat în 2012, la care au aderat 40 de țări și al cărui capital a depășit 180 de milioane de euro în 2024.
La cererea guvernului polonez, Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO a aprobat în 2007 o schimbare a denumirii oficiale a Auschwitz în ‘Auschwitz-Birkenau, lagăr de concentrare și exterminare nazist german (1940-1945)’.
Varșovia ceruse această schimbare pentru a combate prezența în mass-media străine a unor expresii precum ‘lagărele de concentrare poloneze’ pentru a desemna lagărele construite de naziști pe teritoriul Poloniei ocupate. Cu toate acestea, astfel de erori continuă să apară din când în când, stârnind proteste puternice din partea autorităților poloneze. AGERPRES