Stiri externe
Bulgaria: Creștinii evanghelici condamnă statul pentru denigrarea lor
La sfârșitul anului 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Bulgaria pentru obstacolele pe care le are în calea libertății religioase a creștinilor evanghelici.
Aceasta este o victorie pentru evanghelici. După paisprezece ani de denigrare a confesiunii, Bulgaria a fost condamnată pe 13 decembrie de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Curtea din Strasbourg a constatat o încălcare a articolului 9 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Acesta din urmă protejează și garantează libertatea religioasă. Judecătorii au confirmat astfel că, din 2008, autoritățile i-au denigrat pe creștinii evanghelici. Fie în presă, fie în școlile din Burgas.
Bulgaria amendată
După respingerea plângerii lor, pastorii Jivko Tonchev și Radoslav Kiryakov plus inca două biserici evanghelice au pus sechestru CEDO în decembrie 2022.
Aceasta prevede că „folosirea termenilor de descalificare față de o comunitate religioasă poate fi analizată ca un atac la libertatea religioasă”.
Statul bulgar a fost obligat să plătească 7.000 de euro celor doi pastori și 7.500 de euro bisericilor reclamante.
Acestea sunt, Biserica Unită Bulgară a Bunei Vești din Burgas și Prima Biserică Congregațională Evanghelică din Burgas.
Statul bulgar are la dispoziție maximum trei luni pentru a despăgubi reclamanții.
Reamintire a faptelor: În 2008, conform unei circulare trimise școlilor din Burgas, autoritățile au cerut școlilor să explice copiilor „cum să facă distincția între sectele religiei ortodoxe tradiționale” înainte de Paște.
Deși ministrul de Interne a declarat o săptămână mai târziu să nu aprobe această scrisoare, Ministerul este menționat ca autor al scrisorii cu municipalitatea din Burgas. Justiția a fost (în sfârșit) făcută in dreptul crestinilor.
Traducere și adaptare