Stiri externe
Creștere îngrijorătoare a actelor anti-creștine la Ierusalim
Potrivit unui nou raport al unei organizații israeliene care promovează dialogul interconfesional, cel puțin 111 acte anti-creștine au fost înregistrate la Ierusalim în 2024. O creștere care ascunde o adevărată stare de rău pentru minoritatea creștină a orașului.
Să fii scuipat în timp ce mergi pe străzile Ierusalimului, să fii atacat fizic în public sau să vezi cruci șterse… Acestea sunt temerile creștinilor care trăiesc în Ierusalim. A doua ediție a raportului Rossing Center avertizează asupra unei creșteri a actelor anticreștine în oraș.
În mâinile israelienilor, Ierusalimul beneficiase până atunci de o formă de înțelegere cordială între cele trei religii monoteiste. Orașul este într-adevăr sacru pentru iudaism, cu Templul lui Solomon și Zidul de Vest; la creștinism, unde Isus a fost răstignit și înviat; și către Islam, cu Călătoria de noapte a lui Muhammad și Moscheea Al-Aqsa.
Cu toate acestea, au izbucnit ciocniri între comunitatea musulmană și autoritățile israeliene pentru a permite sau nu accesul la esplanada moscheii. Dar de la atacul din 7 octombrie și de la răspunsul israelian din Fâșia Gaza, atmosfera a devenit tensionată în Ierusalim.
Potrivit raportului, au fost înregistrate peste 111 acte, comparativ cu aproximativ 90 anul trecut. Făptuitorii acestor acte anti-creștine sunt indivizi evrei, în mare parte tineri care aparțin cercurilor ultra-ortodoxe și național-religioase și în special grupurilor Hardal. Grupurile Hardal (o contracție a „haredi” și „dati-leumi” – nota editorului) sunt o ramură a sionismului religios care combină respectarea strictă a legii evreiești cu un angajament naționalist puternic față de Statul Israel și Israelul Mare.
Contextul tensiunilor geopolitice este una dintre explicațiile pentru această creștere a actelor anticreștine conform autorilor raportului.
În Israel, populația creștină reprezintă aproximativ 185.000 de oameni, sau aproape 2% din populația totală. Majoritatea creștinilor din Israel sunt arabi și trăiesc în principal în Galileea (la nordul țării) și Ierusalim.