Stiri externe
Creștini sub bombe în Myanmar: Catedrala Sacré-Cœur de Jésus din Mindat a fost distrusă
Pe 6 februarie 2025, armata birmană a bombardat Catedrala Sacra Inimă a lui Isus din Mindat, statul Chin, o regiune predominant creștină. Un eveniment care se adaugă la persecuția tot mai mare a creștinilor din Myanmar de la lovitura militară din 2021.
Nu au fost victime civile. Aceasta este puțina consolare pentru creștinii din Myanmar, care sunt supuși constant raidurilor aeriene din partea armatei, în plata juntei birmane. Pe 6 februarie 2025, Catedrala Sacra Inimă a lui Isus din Mindat a fost ținta grevelor. Potrivit agenției Fides , mai multe bombe au deteriorat acoperișul și vitraliile clădirii, făcând-o inutilizabilă. Preoții și credincioșii au evacuat anterior zona din cauza unor lupte intense.
Creștinii de acolo rămân plini de speranță. Este cazul părintelui Paulinus, preot al catedralei bombardate. “Suntem foarte triști pentru că biserica noastră a fost lovită de bombe. Este o rană în inimă. Dar nu o vom lăsa să ne doboare. O vom reconstrui. Și suntem siguri că Domnul ne va umple cu binecuvântările Sale, dându-ne pace și prosperitate”, a explicat el.
Comunitatea creștină din Mindat și-a anunțat deja intenția de a reconstrui Catedrala Sfintei Inimi a lui Isus, distrusă de bombardamente.
Acest act de violență vine pe fondul persecuției crescânde a creștinilor din Myanmar de la lovitura militară de la 1 februarie 2021. Junta de guvernământ efectuează o represiune severă, în special în regiunile cu majoritate creștină, cum ar fi Statul Chin.
Potrivit unui raport al proiectului Myanmar Witness al Centrului Britanic pentru Reziliență Informațională , între martie și august 2023, au fost identificate zece incidente care au implicat biserici, mai ales în timpul atacurilor aeriene. Raportul subliniază că „distrugerea bisericilor creștine este deliberată pentru a provoca traume psihologice unei anumite comunități religioase și culturale”.
Junta birmană justifică aceste atacuri prin apropierea creștinilor de rebelii care au luat armele împotriva armatei. Aceste grupuri etnice și-au unit forțele împotriva puterii represive existente și încearcă să preia puterea cu forța. Potrivit unor rapoarte , numărul morților de la începutul războiului civil a crescut la peste 50.000.