Stiri externe
Creştinii chinezi cer încetarea demolării bisericilor
Creştinii chinezi i-au cerut guvernului să ia măsuri împotriva campaniei de demoare a bisericilor, după ce deja au fost distruse aproximativ 12.
Creştinii din partea de est a Chinei se confruntă cu o aşa-zisă campanie împotriva lor, care se manifestă prin demolarea, distrugerea bisericilor şi înlăturarea crucilor. Săptămâna trecută, câteva sute de enoriaşi s-au adunat pentru a proteja biserica Sanjiang, din Wenzhou, după ce oficialităţile Partidului Comunist au declarat că a fost construită ilegal şi au anunţat planuri pentru demolarea ei. Aproximativ 12 biserici au fost deja dărâmate în estul ţării, potrivit informaţiilor furnizate de activişti, notează au.news.yahoo.com.
Potrivit creştinilor şi pastorilor de la Sanjiang, în spatele deciziei de a demola această biserică se află motive politice. Unul dintre acestea este crucea de pe acoperişul ei care, potrivit secretarului comunist provincial Xia Baolong, este prea înaltă şi depăşeşte măsurile legale permise. Cel de-al doilea motiv este faptul că biserica are mai mult de 1.000 m2, fiind în felul acesta cea mai mare clădire din zonă. Creștinii spun că ceea ce-şi doreşte guvernul este să elimine pe cât se poate prezenţa lor în această zonă.
Partidul Comunist Chinez, pe de-o parte, a declarat că nu a lansat nicio campanie de distrugere a bisericilor creştine, dar pe de alta crede că numărul creştinilor în China a crescut în mod „excesiv”. Conducerea a ţinut întotdeauna sub control creştinismul, din cauza faptului că susţine ateismul şi de teama de a nu-i fi atacată puterea.
Ziarul Global Times scria că săptămâna aceasta guvernul a ordonat înlăturarea crucilor de pe acoperiş sau demolarea a cinci biserici din Zhejiang, dintre care patru se află în Wenzhou. Tot aici se află cea mai mare comunitate creştină, cu peste un milion de creştini protestanţi, dintr-un total de 9 milioane de locuitori.
În mod oficial, China este o ţară ateistă, care recunoaşte doar cinci religii: budismul, catolicismul, islamismul, protestantismul şi taoismul. Într-un sondaj realizat anul trecut, China ocupa primul loc în topul ţărilor ateiste, lucru care ar putea fi atribuit trecutului ei politic. Libertatea relgioasă este un drept garantat prin constituţie, însă realitatea a demonstrat că nu se respectă, atâta timp cât în fiecare an sunt înregistrate cazuri de persecuţie în rândul creştinilor.