PersecutiiStiri externe
Egipt: Doi creștini au fost eliberați după trei ani de detenție
Doi creștini, închiși fără proces în Egipt din 2021 pentru acuzații de blasfemie, au fost eliberați pe 25 ianuarie.
doi creștini închiși de câțiva ani, au fost eliberați pe 25 ianuarie, potrivit informațiilor transmise de Morning Star News . Abdulbaqi Saeed Abdo, originar din Yemen și refugiat recunoscut de Națiunile Unite din cauza persecuției din țara sa, a putut să se alăture familiei sale în Canada după eliberare. Cu toate acestea, Nour Girgis, care se confruntă în continuare cu acuzații, rămâne într-o locație secretă din motive de securitate.
Cei doi bărbați au fost arestați în 2021 pentru că aparțineau unui grup de Facebook care reunește convertiți la creștinism. O activitate percepută ca o amenințare de autoritățile egiptene. Abdo a atras atenția și după apariția sa pe un canal creștin unde a denunțat persecuția creștinilor din Yemen.
Sean Nelson, consilierul juridic al Global Religious Freedom pentru Alliance Defending Freedom (ADF) International, care a făcut parte din echipa care pledează în numele celor doi prizonieri, a denunțat arestarea arbitrară:
„Este uimitor că un bărbat a fost închis pur și simplu pentru că avea opinii diferite despre religie pe Facebook”.
Acuzați de „apartenența la un grup terorist” și „disprețul față de islam”, cei doi bărbați au fost ținuți în detenție fără proces, cu mult peste termenele legale.
Condițiile de detenție a celor doi bărbați au fost deosebit de dure. Abdo, care a fost plasat în izolare prelungită, a fost lipsit de îngrijiri medicale și nu i s-a primit hrană suficientă. El le scrisese soției și celor cinci copii săi o scrisoare, anunțându-și intenția de a refuza orice tratament medical și de a începe greva foamei în semn de protest. Un gest care a atras atenția comunității internaționale.
Persecuția sistemică a convertiților
Acest caz ilustrează încă o dată represiunea suferită de creștinii din islam în Egipt. Deși legea anti-blasfemie se aplică în teorie tuturor celor trei religii monoteiste, ea îi vizează în principal pe creștini și în special pe noii convertiți.
Egiptul, clasat pe locul 40 în 2025 Global Christian Persecution Index de către ONG Open Doors, rămâne o țară în care libertatea religioasă este sever restricționată. Organizația afirmă în special că „creștinii din mediul musulman sunt supuși unei presiuni familiale enorme (pierderea custodiei copiilor etc.)” și că „recunoașterea administrativă a convertirii lor este imposibilă în practică”.