Stiri externe
Israel furnizează companiei Pfizer informații cu privire la efectele imunizării. „Cel mai mare experiment pe oameni din secolul XXI”
Israelul a obținut un stoc de vaccinuri anticoronavirus de la gigantul farmaceutic Pfizer, în schimbul furnizarii rapide de date cu privire la efectele imunizării asupra populației, potrivit unui acord consultat de AFP.
Guvernul israelian a lansat o campanie de vaccinare „fără precedent” împotriva Covid-19, în urmă cu aproape o lună. Mai mult de 2 milioane dintre cei 9 milioane de locuitori au primit deja prima doză, într-un moment în care multe state occidentale se luptă să obțină suficiente doze.
Israel a comandat în total 14 milioane de doze – suficient pentru a imuniza șapte milioane de oameni – de la laboratoarele Pfizer/BioNTech și Moderna. A primit deja câteva milioane de doze.
Potrivit mai multor canale mass-media locale, statul a plătit cu 40% mai mult decât prețul pieței pentru a asigura o aprovizionare suficientă și rapidă. Informație pe care autoritățile au refuzat să o comenteze.
Dar „națiunea start-up”, denumire pe care Israel și-o arogă pentru a evidenția sectorul de inovare, a ademenit Pfizer cu accesul rapid și la scară largă la datele despre efectele vaccinului. Astfel și-a asigurat « accesul la un stoc mare de doze », conform acordului făcut public de Ministerul Sănătății și consultat de AFP.
Această „colaborare” între Israel și Pfizer este prezentată ca un efort de „măsurare și analiză a datelor epidemiologice legate de administrarea produsului”.
Documentul afirmă că Ministerul Sănătății din Israel depinde de o anumită rată de „livrare” a dozelor de către Pfizer „pentru a obține imunitatea colectivă și pentru a deține suficiente date cât mai curând posibil”.
„Ambele părți recunosc că viabilitatea și succesul proiectului depind de rata și amploarea vaccinării în Israel”, se arată în document, publicat de autorități după protestele organizațiilor locale privind schimbul de date private.
– Laboratorul de date –
În Israel, cetățenii sunt afiliați la unul dintre cele patru fonduri majore de asigurări de sănătate din țară, care contactează personal clienții pentru a le oferi un program de vaccinare.
Fondurile de asigurări nonprofit au baze de date digitale mari, care cuprind informațiile deținătorilor de asigurări medicale, ceea ce le permite, teoretic, să judece eficacitatea sau potențialele efecte secundare ale vaccinului, în funcție, de exemplu, de vârstă sau istoricul medical al vaccinaților.
Premierul Benjamin Netanyahu a recunoscut recent că statul este de acord să „partajeze cu Pfizer și cu restul lumii toate datele statistice care pot ajuta la dezvoltarea strategiilor de înfrângere a coronavirusului”.
Acordul cu Pfizer are rolul de a permite Israelului să devină „prima țară din lume care a ieșit (din pandemia) de coronavirus”, a spus în urmă cu câteva zile șeful guvernului, care dorește repornirea economiei până la alegerile legislative din 23 martie.
„Într-o lună sau șase săptămâni, Israelul poate transmite către Pfizer date despre milioane de oameni”, a declarat Tehilla Shwartz Altshuler, specialist privat în protecția datelor la Institutul Democratic Israel, pentru AFP. Ea subliniază că acest schimb de date ar fi trebuit să facă obiectul unei dezbateri publice, deoarce unii se tem că datele lor nu vor fi anonimizate.
Și-a transformat Israelul cetățenii în cobai?
Un lucru este cert, potrivit analistului: campania de vaccinare este până acum „cel mai mare experiment pe oameni din secolul XXI”.
Sursa: smartradio.ro