Stiri externe
Israel, vaccinurile și sentimentul falsei siguranțe
Paradoxal, Israelul, țară-campioană a vaccinării, se confruntă acum cu o creștere a infectărilor. „Problema nu poate fi rezolvată doar prin vaccinare”, a declarat premierul Naftali Bennett. Dacă vaccinarea nu rezolvă, atunci ce rezolvă? Pentru că tocmai din vaccinare fostul lider israelian Benjamin Netanyahu a făcut un „Dom de Fier” împotriva Covid-19 și a adversarilor lui politici.
Vaccinarea a fost o armă pentru Netanyahu și peste hotare, în normalizarea relațiilor cu unele țări arabe sau în incitarea altora să cedeze avansurilor israeliene. În timp ce se lăuda cu relațiile sale personale cu șeful Pfizer, Albert Bourla, o umbră a acoperit tabloul: palestinienii au primit doar vaccinuri sporadice. Încă de la debutul epidemiei, Israel s-a mișcat repede, implicand o serie de structuri, inclusiv Mossadul, Shin Beth și armata, în achiziția de măști, medicamente, echipament medical, etc.
„Eficacitate mai slabă decât am sperat”
Însă vaccinurile au fost muniția grea a statului evreu. În decembrie, Israel a lansat una dintre cele mai rapide campanii de vaccinare din lume. De atunci, peste 62% din populația țării este vaccinată cu cel puțin o doză și peste 57% cu ambele doze.
Pentru ca, la 18 iulie, să anunțe că depăşit pragul de 1.000 de cazuri pe zi. Evaluarea actuală este că „eficacitatea vaccinurilor existente împotriva variantei Delta este mai slabă decât am sperat”, a spus premierul Naftali Bennett. „Este clar că problema nu poate fi rezolvată doar prin vaccinare”, a adăugat el.
Cât de Pfizer e Pfizer?
Sunt multe lucruri neclare în Israel. Noile date din Israel și Marea Britanie au zugrăvit, joi, 23 iulie, o imagine confuză și contradictorie a eficacității vaccinului Pfizer în combaterea variantei Delta a coronavirusului.
Israelienii afirmă că vaccinul Pfizer este eficient doar în proporție de 41% împotriva Covid-19 simptomatic, în timp ce statisticile din Marea Britanie îl evaluează la 88%, potrivit The Times of Israel.
Statisticile israeliene par, de asemenea, să descrie o protecție care slăbește în lunile de după vaccinare, din cauza imunității slăbite. Persoanele vaccinate în ianuarie ar avea doar 16% protecție împotriva infecției, în timp ce la cele vaccinate în aprilie, eficacitatea ar fi de 75%.
„Să trăim alături de coronavirus”
Ministrul israelian al Sănătății, Nitzan Horowitz, a declarat cu o zi în urmă, că Israelul se va confrunta cu „luni lungi” în lupta împotriva variantei Delta, o tulpină mai contagioasă de coronavirus considerată responsabilă pentru reapariția cazurilor de Covid -19 în Israel și în întreaga lume.
Și că numărul de cazuri, inclusiv cazuri grave, este de așteptat să crească în următoarele săptămâni.
Horowitz a mai spus că, din moment ce se înțelege că pandemia nu se va termina în curând, măsurile pe care intenționează să le pună în aplicare vor permite țării să „trăiască alături de coronavirus”.
Subliniind ceea ce el a numit o „formulă foarte clară”, el a spus că publicul ar trebui „să urmeze orientările acum pentru a evita restricțiile dure mai târziu”.
„Înțelegem că coronavirusul nu este pe cale să dispară din lume. După varianta Delta, este probabil ca o altă variantă să apară în lume și, prin urmare, strategia noastră este clară: să trăim alături de coronavirus”.
Cei anti-vaccin „pun în pericol țara”
Dacă din lupta anti-Covid începută de Israel, țară bogată și cu un sistem de sănătate extrem de performant, s-a ajuns la formula „să trăim alături de coronavirus”, autoritățile sunt datoare cu mai multe explicații.
Unele au fost date: oficialii din domeniul sănătății au legat recenta creștere a infecțiilor în Israel de călătorii care au adus noi variante ale virusului din străinătate și nu au fost în carantină corespunzătoare după sosire.
Apoi, Naftali Bennett a lansat joi, 23 iulie, un nou apel către toți israelienii pentru a se vaccina împotriva coronavirusului, acuzându-i pe cei care refuză acest lucru că pun în pericol restul țării.
„Un milion de israelieni refuză să fie vaccinați”, a continuat Bennett. „Ei pun în pericol întreaga populație, îi pun în pericol pe ceilalți 8 milioane de cetățeni ai țării”, a adăugat el, cu referire în special la evreii ultraordodocși care încă de la început au refuzat – și continuă să refuze – cu înverșunare vaccinarea.
El a avertizat că cei care sunt rezistenți la vaccin ar putea împinge guvernul să impună un blocaj național, al patrulea de la începutul pandemiei.
Țara ia apă, Covid sparge barca
Cabinetul ministerial responsabil pentru lupta împotriva coronavirusului din Israel a propus, tot joi, o revenire la permisul de sănătate pentru evenimente care adună peste 100 de persoane, un proiect care nu a fost încă aprobat de guvern.
Numărând 6.457 de morți, unii israelieni îl acuză direct pe Netanyahu că a făcut din vaccinare propria sa trambulină politică, de unde țara a aterizat iar în brațele Covid-19. Ei văd doar uriașele interese ale grupurilor farmaceutice, coroborate cu interesele politice și geopolitice ale statului, perdea după care nu se mai distinge realitatea. Sau nu se spune.
Și mai văd cum un întreg arsenal sanitar, medical și logistic începe să ia apă suspect de repede, după varianta Delta.
Deși Israelul are o rată mare a vaccinării cu ambele doze, pentru realizarea imunității colective epidemiologii consideră că este necesară o acoperire vaccinală de 75%. Deocamdată, Covid-19 și hidoasa variantă Delta fâlfâie deasupra țării și nici un sistem antirachetă nu le poate doborî.