Stiri externe
Mii de persoane cer firmei Cadbury să elimine înainte de Paște o reclamă care surprinde sărutul unui cuplu de același sex
Odată cu apropierea sărbătorilor pascale, peste 30 000 de oameni au semnat o petiție cerând celor de la Cadbury Crème Eggs să elimine o reclamă în care un cuplu de același sex se sărută.
Sediul Cadbury din Marea Britanie a lansat pe 4 ianuarie o reclamă, sărbătorind 50 de ani de la crearea produsului său original, Crème Eggs, iar ocazia este percepută ca un „golden goobilee”.
Reclama care rulează timp de aproape un minut arată mai multe moduri de a consuma și de a pregăti ouăle de ciocolată, avându-i în prim plan pe „cei care ling ciocolata”, „brutari”, „experții în ouăle de ciocolată”, „cei care înmoaie degetele în ciocolata” și „cei care mănâncă pe ascuns”.
Un segment de aproximativ șase secunde, din ultima parte a reclamei, îi vizează pe cei care „împart”, fapt pentru care au primit o lovitură semnificativă de la conservatori.
„O reclamă recentă a celor de la Cadbury’s Crème Eggs prezintă un cuplu gay angajat într-un act extrem de încărcat sexual, și totodată provocator”, explică o petiție lansată de grupul social conservator CitizenGo.
„Printr-o dovadă de afecțiune, cuplul își folosește buzele și limba pentru a schimba conținutul unui ou cremă; o imagine atât de dezgustătoare, care îți taie orice poftă, de care mulți clienți s-au plâns”, a continuat petiția.
„Prin alegerea de a surprinde un cuplu de același sex, Cadbury vrea să provoace, în mod clar, controversă și să scape de critici, susținând că orice obiecții sunt înrădăcinate în «homofobie», însă câțiva membri ai comunității LGBT și-au exprimat, de asemenea, antipatia față de această campanie”.
Petiția, lansată pe 15 februarie, se adresează lui Guy Parker, directorul executiv al Autorității pentru Standarde de Publicitate din Marea Britanie, și Louise Stigant, directorul general al Cadbury UK.
Petiția solicită celor de la ASA, care se ocupă de reglementarea reclamelor din Regatul Unit, să „retragă imediat reclama din circulație”, spunând că „sexualizarea unui obiect” prezentat în reclamă este o încălcare a codului de conduită al ASA.
ASA nu a ezitat în a interzice reclamele cu „sexualizarea unui obiect” în trecut.
O reclamă din 2017 pentru compania de bărbierit Femfresh care se concentra pe linia bikinilor femeilor îmbrăcate sumar, în timp ce dansau lasciv, a fost interzisă pentru motivul că era reprezentată „într-un mod prea sexualizat care ar considera femeile un obiect.”
Petiția CitizensGo spunea că dacă cuplul din anunț ar fi „heterosexual”, reclama ar fi probabil interzisă din cauza „caracterului sexual explicit și grafic al sărutului”.
Petiția acuză Cadbury de „încercarea de a provoca o ofensă gratuită membrilor comunității creștine în timpul celei mai importante sărbători din calendarul lor” și că reclama reprezintă un pericol pentru mințile impresionabile ale copiilor mici, ei fiind, de fapt, publicul țintă al companiei de ciocolată.
„Cadbury știe foarte bine că produsul lor este savurat de copii și îl comercializează în mod deliberat la această categorie demografică, făcând această campanie și mai iresponsabilă”, susține campania. „Cadbury este în mod tradițional un brand asociat familiilor. Expunerea copiilor la conținut sexualizat constituie o formă de ademenire. Este bine cunoscut faptul că majoritatea copiilor vor copia adesea ceea ce văd pe ecran”.
Un boicot a fost lansat de grupul conservator One Million Moms, cunoscut în Statele Unite pentru opoziția sa față de promovarea homosexualității. Campania îndeamnă americanii să nu cumpere Cadbury Crème Eggs.
Avertismentul este că cei de la „Cadbury ar putea aduce acestă reclamă în televiziunea americană, în văzul copiilor”, One Million Moms spunând că „luând de pe acum poziție, vom transmite companiei că ouăle lor sunt sfârâmate”.
Până în prezent, mai mult de 30.000 de persoane au semnat în sprijinul declarației făcute de One Million Moms, adresate celor de la Cadbury, care consideră o problemă „agenda lor socială de a promova homosexualitatea”.
„Ultima reclamă mă jignește pe mine și pe mulți alți creștini care sărbătoresc Paștele cu reverență și respect”, se spune în scrisoarea scrisă de grupul conservator. „La rândul meu, nici eu nu vă voi cumpăra produsele. Scot Cadbury Crème Eggs de pe lista mea de cumpărături. Vă rog să rămânem la a face ciocolată și bomboane, nu declarații politice și sociale”.
Ca răspuns la criticile primite, Cadbury a publicat o declarație pentru Premier Christian News afirmând că „Cadbury a fost întotdeauna un brand progresist care răspândește un mesaj de incluziune, fie că este vorba de produse sau campanii de brand”.
Compania și-a exprimat „mândria” în reclamă, prin „clipul din viața reală a unui cuplu care împarte un Cadbury Crème Egg”, menționând faptul că n-are nicio intenție în a-și retrage reclama prea curând.
Nu este prima dată când Cadbury se confruntă cu critici din partea creștinilor.
În 2017, compania de ouă a eliminat cuvântul „Paște” din promoțiile pentru vânătoarea anuală de ouă pentru copii și familii, vorbind doar despre dorința de a „invita oameni de toate credințele sau fără, să se bucure de produsele de sezon”. Decizia s-a confruntat cu o retragere din partea Bisericii Angliei și a prim-ministrului de atunci, Theresa May.