Stiri externe
Papa Francisc cere Bulgariei să-și deschidă inima pentru refugiați
Duminica, Papa Francisc in prima sa vizita in Bulgaria, a cerut sa fie primiti imigrantii intr-unul din colturile Europei, care a fost neprimitor cu ei, o pozitie care il pune in conflict atat cu guvernul tarii, cat si cu guvernul bisericii dominante.
De la criza imigrantilor din 2015, unul dintre mesajele cele mai emfatice si consecvente ale papei a fost nevoia de a da bun venit refugiatilor, despre care crede ca au fost exploatati de nationalistii europeni.
Dar rareori a pledat intr-o natiune care are atat de putini romano-catolici, acestia reprezinta mai putin de 1% din cei sapte milioane de persoane dintr-o tara care este in cea mai mare parte este ortodoxa, o opozitie atat de puternica fata de punctul sau de vedere (desi Vaticanul este inconjurat de ostilitate generalizata din cauza pozitiei favorabile fata de imigranti permitand dreptul la putere în Italia).
Dupa o scurta intalnire duminica dimineata cu presedintele Rumen Radev in capitala Sofia, Francis a remarcat faptul ca Bulgaria este „familiarizata cu drama emigrarii”. Tara isi pierde tineretul la cursuri si educatie in oportunitati in strainatate, si are, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite, scaderea populatiei cea mai rapida din lume.
„Va sugerez cu respect„, a spus Francis, „sa nu inchideti ochii, inimile sau mainile, conform celei mai bune traditii, celor care va bat la usa”.
Bulgaria, cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, a vazut doar o fractiune din sutele de mii de imigranti care incearca sa ajunga in Europa de Vest prin Balcani. Cifra a atins punctul maxim la aproximativ 20.000 de solicitanti de azil in 2015, potrivit guvernului.
Tabara de refugiati din afara orasului Sofia
Numerele pot fi mici, dar problema a avut rasunet in Bulgaria, care a construit un gard de-a lungul granitei sale cu Turcia.
Anul trecut, guvernul a refuzat sa se alature Pactului global al ONU privind imigratia, un acord fara caracter obligatoriu, sustinut puternic de catre Papa, care are ca obiectiv reglementarea tratamentului migrantilor din intreaga lume. In 2016, grupurile de vanatori de refugiati vigilenti au inceput să patruleze frontiera pentru a preveni un aflux de solicitanti de azil. Duminica, Papa a vorbit despre reconcilierea dintre Roma si Biserica ortodoxa, a carei schisma dateaza de aproape 1000 de ani, dar nu era nici o indoiala ca exista o ruptura intre ei.
Citeste mai mult aici