Stiri interne
Religia baptistă, reguli: cultul icoanelor şi venerarea moaştelor sunt interzise
Religia baptistă este o religie neoprotestantă care pune accent pe autoritatea Bibliei ca singura sursă a Cuvântului lui Dumnezeu. Prezentăm câteva reguli din religia baptistă, dar şi convingeri după care se ghidează baptiştii.
1. Baptistmul pune accent pe botezul adulţilor, întrucât acesta este realizat numai persoanelor care au avut o mărturisire de credinţă. Se consideră că părinţii nu pot lua decizia pentru mântuire în locul copilului. Botezul se realizează prin scufundarea completă după mărturisirea credinţei în Iisus ca mântuitor şi domn.
2. Baptiştii consideră că Biblia este singura autoritate şi singura sursă a Cuvântului Lui Dumnezeu. Orice opinii care nu sunt susţinute de referinţe biblice sunt considerate nişte devieri rezultate din obiceiurile omeneşti. Este motivul pentru care baptiştii nu acceptă, între altele, venerarea Fecioarei Maria, întrucât în Biblie nu s-ar afla niciun pasaj care să îndemne la acest lucru.
3. Conform religiei baptiste, mântuirea nu se obţine prin fapte bune, ci numai prin credinţă, faptele bune fiind doar o consecinţă a acesteia.
4. Religia baptistă se bazează pe autonomia bisericii. Bisericile baptiste nu sunt supuse vreunei autorităţi centrale de guvernământ, ceea ce duce la o diversitate a credinţelor de la o biserică la alta.
5. Baptiştii cred că fiecare creştin are acces direct la Dumnezeu şi la adevărurile conţinute în Biblie, fără a avea nevoie de mijlocirea unei aristocraţii sau ierarhii de preoţi. Fiecare creştin este responsabil pentru înţelegerea Bibliei şi aplicarea ei în practică.
6. Duminica este Ziua Domnului, considerată şi ziua de adunare. Nu există sărbători închinate sfinţilor. Baptiştii resping moaştele, cultul icoanelor şi cultul sfinţilor.
Religia baptistă, reguli: Fără petreceri cu muzică şi dans
7. Baptiştii dezaprobă cărţile de rugăciuni, considerând că rugăciunea este starea de legătură intimă a omului cu Dumnezeu şi nimeni nu trebuie să înveţe rugăciuni pe de rost.
8. Baptiştii dezaprobă rugăciunile pentru morţi, considerând că acestea nu au nicio valoare.
9. Bisericile baptiste sunt conduse de pastori, a căror principală misiune este aceea de a predica. Pastorii sunt încurajaţi să-şi găsească şi alte locuri de muncă pentru a-şi suplimenta veniturile.
10. Baptiştii cred în libertatea individuală a sufletului, ceea ce înseamnă că fiecare persoană are libertatea de a alege ceea ce îi dictează conştiinţa şi este responsabil numai în faţa lui Dumnezeu.
11. Biserica Baptistă nu permite ca un credincios să se căsătorească cu o necredincioasă sau invers. Divorţul este îngăduit numai în cazul de adulter dovedit.
12. Baptiştii dezaprobă avortul şi concubinajul.
13. Baptiştii consideră că, prin Cuvântul Său, Dumnezeu îndeamnă la supunerea faţă de autorităţile statului.
14. Baptiştii dezaprobă petrecerile cu muzică şi dans, considerând că dansul duce la mişcări şi gesturi indecente.
Scurt istoric al religiei baptiste în România
Baptiştii au apărut în România încă din secolul al XIX-lea. Doctrina care consideră că botezul trebuie să fie acordat numai adulţilor creştini ce se căiesc de păcatul originar a fost adusă în ţara noastră de colonişti şi emigranţi germani şi s-a dezvoltat pe două filiere: una în Bucureşti şi una în Ardeal. Din 1919, bisericile baptiste au format Uniunea Comunităţilor Creştine Baptiste din România, libertatea cultului fiind recunoscută prin lege. În 1930, comunitatea baptistă din România ajunsese la peste 60.000 de membri, iar în 1942 la peste 90.000. În perioada comunistă, numărul baptiştilor a fost ţinut sub control, însă a continuat să crească după 1989, ajungând, conform ultimului recensământ la 118.000 de adepţi. În lume, sunt peste 100 de milioane de baptişti.
Sursa: adevarul.ro