SondajeStiri externe
SONDAJ: 51% dintre francezi nu cred în Dumnezeu
Un pic peste jumătate dintre francezi (51%) nu cred în Dumnezeu, arată un sondaj realizat de Ifop pentru Asociaţiile Jurnaliştilor de Informaţii despre Religii (AJIR) publicat joi, o creştere importantă faţă de 44% cât era acest nivel în urmă cu zece ani, relatează AFP.
La întrebarea „dumneavoastră, personal, credeţi în Dumnezeu?”, 51% dintre persoanele chestionate au răspuns „nu”. În 2011, 44% răspundeau „nu” la această întrebare.
În 1947, 66% dintre francezi credeau în Dumnezeu, potrivit unui sondaj Ifop de la acea vreme. Potrivit sondajului publicat joi, cele mai credincioase persoane fac parte din categoria de vârstă de peste 65 de ani (58%), iar apoi din categoria de vârstă 18-34 de ani (48%).
Întrebaţi dacă pandemia de COVID-19 i-a apropiat de practica religioasă, 91% dintre francezii chestionaţi răspund „nu” şi doar 9% răspund „da”. Întrebaţi despre incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris, 79% dintre cestionaţi declară că acest eveniment nu a trezit în ei „sentimentul religios” şi nici „fibra spirituală”.
Însă 21% simt contrariul. Potrivit acestui sondaj, francezii vorbesc tot mai puţin despre religie în familie – 38%, în scădere faţă de 58% în noiembrie 2009.
Doar 29% dintre francezi discută despre religie cu prietenii lor, tot în scădere, de la 49% în 2009. Acest studiu vizează totodată ce părere au francezii despre Papa Francisc.
Astfel, 41% dintre francezi consideră că Papa apără „mai degrabă bine” valorile catolicismului, 44% consideră că le apără „nici bine, nici rău”, iar 15% „mai degrabă rău”.
De asemenea, 68% dintre francezi consideră că religiile „pot contribui la transmiterea unor repere şi valori pozitive tinerilor: respectul faţă de altul, toleranţa, generozitatea, responsabilitatea”.
În 2009, 77% dintre francezi erau de această părere.
În total, 54% dintre persoanele intervievate consideră că „toate religiile sunt egale”. În 2007, 62% erau de această părere.
Totodată 47% dintre francezi consideră că „mesajul şi valorile creştinismului sunt în continuare de actualitate”. Tot 47% consideră că „religiile pot contribui în mod pozitiv la mari dezbateri de societate: bioetică, moralizarea economiei, familie”, în scădere faţă de 51% în 2009.
Ancheta a fost realizată în perioada 24-25 august, pe un eşantion reprezentativ de 1.028 de francezi adulţi, prin chestionar autoadministrat online, după metoda cotelor.