PersecutiiStiri externe
Statul indian votează în favoarea unui proiect de lege care incriminează rugăciunea pentru bolnavi
Parlamentarii din statul Assam, din nord-estul Indiei, au votat în favoarea unui proiect de lege care incriminează rugăciunea pentru bolnavi, cu o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare. Liderii creștini indignați de acest proiect amintesc că „rugăciunea este o practică universală folosită în toate religiile pentru a invoca intervenția divină”.
Pe 26 februarie, Adunarea Legislativă a statului Assam, din nord-estul Indiei, a votat în favoarea proiectului de lege intitulat „Assam Healing (Prevention of Evil) Practices Bill, 2024” care incriminează rugăciunea pentru bolnavi.. Potrivit legiuitorilor, obiectivul principal al acestei legi este „de a folosi cunoștințele bazate pe știință pentru a proteja populația împotriva practicilor care exploatează nevinovații.
Acest proiect de lege prevede că „nimeni nu va participa la practici de vindecare și la propagarea vindecării magice pentru tratarea oricărei boli, tulburări sau afecțiuni legate de sănătatea vreunei persoane care dă direct sau indirect o impresie falsă a tratamentului destinat să vindece boli, dureri sau probleme pentru sănătatea umană.”
Cei care recurg la aceste practici riscă o pedeapsă de la unu la trei ani de închisoare și o amendă de 50.000 de rupii (în jur de 550 de euro, ND). În cazul recidivei pedeapsa poate fi de până la cinci ani de închisoare și sau o amendă de 100.000 de rupii (aproximativ 1.100 de euro, ND).
Proiectul de lege permite de asemenea poliției „să intre și să inspecteze orice activitate în aria locală de jurisdicție a unei persoane dacă are motive rezonabile să suspecteze că o infracțiune împotriva legii a fost sau nu urmează să fie comisă”. De asemenea, oferă agenților autorizația de a sechestra orice material publicitar, dosar sau document ca dovadă.
Adresându-se reporterilor pe 12 februarie, Himanta Biswa Sarma, ministrul șef al statului Assam, a declarat că guvernul său „dorește să introducă o legislație pentru a reduce evanghelizarea în stat”.
Assam Christian Forum (ACF), o organizație care reprezintă toate bisericile din statul Assam, s-a opus cu fermitate proiectului de lege. Într-o declarație semnată de arhiepiscopul John Moolachira de Guwahati, organizația respinge categoric acuzația că creștinii recurg la „vindecări magice”.
ACF insistă asupra respectării drepturilor constituționale acordate cetățenilor indieni, inclusiv dreptul de a practica religia la alegere, așa cum este garantat de articolul 25 din Constituția Indiei.
India ocupă locul 11 în 2024 Global Christian Persecution Index al ONG-ului Portes Ouvertes. Organizația indică faptul că de la sosirea lui Narendra Modi la putere, „atacurile violente împotriva creștinilor au crescut drastic”. Dacă Constituția Indiei prevede că țara este un stat laic, Portes Ouvertes explică că „hindușii radicali fac campanie pentru ca hinduismul să devină religia națională” și afirmă că „guvernul vrea să elimine creștinismul din țară”.