Stiri externe

Turcia este tot mai mult o amenințare majoră pentru Orientul Mijlociu



Prezentăm un raport incendiar despre felul cum Turcia amenință multe națiuni din Orientul Mijlociu. Observatorii din Orientul Mijlociu au avertizat de ani de zile legat de politicile de expansiune ale președintelui Recep Erdogan. Acele ambiții s-au extins și în regiune, până la Ierusalim.

Turcia este tot mai mult o amenințare majoră pentru Orientul Mijlociu. Analiști precum Seth Frantzman spun că sunt martori la felul beligerant al Turciei, căreia nimeni nu îi face nimic. „A invadat și a purificat etnic de kurzi, yazidiți și creștini zona Afrin. De fapt, anul trecut, în estul Siriei, a atacat și a purificat zona de creștini. Acum i-a atacat pe armeni, indirect, împingându-i pe azeri la război. A mai fost implicată și în Libia, trimițând mercenari sirieni. De asemenea, Turcia a amenințat și Grecia tot la câteva săptămâni în ultimele luni, la fel și Ciprul, Israelul, Egiptul, EAU. Pare că nu se mai opresc.”

Recent a avut loc un acord cu Libia pe tema drepturilor la apele din Marea Mediterană. Turcia a putut obține acel acord pentru că s-a folosit de guvernul slab al Libiei ca să primească drepturi legat de apele teritoriale ale Libiei. Aceasta înseamnă că Turcia vrea să aibă un culoar pe care îl pretinde și din partea Greciei. Și Israelul vrea să construiască o conductă de gaze.

Erdogan a transmis lumii intenția sa convertind în moschee Sfânta Sofia, cea mai mare biserică creștină de altădată. „Încă din 1923, de când Turcia este stat modern, acea biserică a fost practic un muzeu, unde toată lumea putea intra. Faptul că a decis să o convertească în moschee este un mesaj indirect, adresat tuturor, că el vrea să restaureze trecutul otoman.”

După aceea, Erdogan și-a pus în minte să elibereze moscheea Al-Aqsa din Ierusalim. Apoi, luna trecută spunea că în acest oraș, unde turcii au locuit întristați în timpul Primului Război Mondial, încă este posibil a găsi urme ale rezistenței otomane, astfel că Ierusalimul, spun ei, este al lor.

Frantzman mai spune că puterile regionale reprezentate de Turcia și Iran au aceleași obiective. „Trebuie să recunoaștem că retorica de la Ankara de azi seamănă perfect cu cea din Iran. La fel spune și EAU și alți prieteni ai Israelului din regiune, că Iranul și Turcia sunt de aceeași parte, nu sunt imperiul persan și cel otoman, sunniți și șiiți, ci ambii reprezintă extremismul religios, iar alte țări din regiune nu sunt de acord.”

Agresiunea lui Erdogan prezintă o altă problemă, pentru că Turcia este și membru NATO, însă nu este văzută ca și coechipier. Recent, a cumpărat scuturi antirachetă rusești S-400 și se identifică cu Frăția Musulmană și Hamas. Turcia a prins rădăcini adânci în infrastructura europeană și NATO și cred că aceasta reprezintă o provocare uriașă. Turcia este văzută ca un regim ostil pentru creștini.

În urmă cu doi ani, oficialii turci l-au condamnat și într-un final, l-au eliberat, pe pastorul american Andrew Brunson, pe acuzații de complicitate în terorism. Analistul în Orientul Mijlociu, Mike Karen, spunea pentru Știrile CBN că Turcia își închide ușile. Turcia vrea să își închidă ușile față de orice creștin care nu este turc. Ei vor să îi expulzeze pe toți creștinii care locuiesc și trăiesc în Turcia, i-au declarat persoane indezirabile și o amenințare pentru ordinea turcească și siguranța națională. Cu asemenea visuri de a avea un imperiu otoman și cu naționalismul turcesc, unii cred că Turcia e o amenințare pentru Vest de același calibru cu Iranul.

Tags

Articole asemanatoare

Leave a Reply

Close