Stiri externe
Ungaria ajută creștinii persecutați în lume
Ungaria, țara din Europa de Est, ajută cu credincioșie creștinii persecutați. Țara susține mii de credincioși care au suferit pentru credința lor și au reconstruit sute de biserici distruse. Este o poveste incredibilă. Țara este dedicată și promovării principiilor biblice în propria societate, o poziție care a fost văzută în mod negativ în Uniunea Europeană. Jennifer Wishon de la CBN vine cu mai multe detalii.
Hennifer Wishon, corespondent-șef de la Washington: Ungaria, o țară din Europa, ajută creștinii așa cum nu o face nicio altă țară. Spuneți-ne de ce este Ungaria atât de interesată de susținrea și protejarea creștinilor persecutați din întreaga lume?
Tristan Azbej, secretarul de stat al Ungariei pentru ajutorarea creștinilor persecutați: Ungaria este o națiune creștină.
Hennifer Wishon: Să îl auzi pe secretarul de stat Tristan Azbej cum vorbește despre devotamentul Ungariei față de principiile biblice în lumea de azi este o experiență uimitoare.
Tristan Azbej: Încercăm să implementăm învățăturile sociale ale credinței creștine și ale Bibliei în politicile noastre și din asta face parte și protejarea demnității omului, a libertății omului și din asta mai face parte și protejarea instituției familiei și a mariajului.
Hennifer Wishon: Poziția sa în guvernul maghiar există cu un singur scop, acela de a proteja creștinii persecutați din întreaga lume printr-un program care se numește ”Ungaria ajută”.
Tristan Azbej: Creștinii sunt grupul cel mai persecutat din lume. Sunt 340 de milioane de oameni care sunt discriminați, amenințați sau supuși unor atacuri de genocid din cauza credinței lor în Hristos.
Hennifer Wishon: În patru ani, Ungaria a susținut un sfert de milion de creștini persecutați, a ajutat la reconstruirea a 67 de biserici în Liban și a reconstruit în totalitate orașul creștin Telskuf din Irak, după ce acesta a fost decimat de SIIL.
Tristan Azbej: 900 de clădiri au fost avariate. Biserica din oraș a fost folosită pentru antrenamentele de tragere la țintă de către jihadiști.
Hennifer Wishon: Din 1 300 de familii care au fugit, 1 000 s-au întors și acum își numesc satul ”Fiica Ungariei”. Abordarea Ungariei este simplă. Azbej și echipa sa merg în zonele unde creștinii suferă și întreabă dacă pot ajuta. Sunt primiți cu brațele deschise peste tot.
Tristan Azbej: Ei sunt șocați, în sensul pozitiv al cuvântului, că există cineva în lume căruia îi pasă de credința lor
Hennifer Wishon: În ultimele luni el a vizitat șapte țări pe patru continente.
M-am întâlnit cu Azbej în Washington la Conferința internațională pentru libertatea religioasă. El speră că în viitor mai multe guverne vor urma Ungaria în a-i ajuta pe cei persecutați.
Tristan Azbej: Ne dorim ca pe lângă orașul ”Fiica Ungariei” să fie și un oraș numit ”Fiul SUA”.
Jennifer Wishon: Ungaria se confruntă tot mai mult cu încercarea valorilor sale tradiționale din partea Uniunii Europene.
Jennifer Wishon: Și din partea activiștilor LGBT. Tensiunile au crescut în această vară, când Parlamentul Ungariei, adunarea națională, a votat o lege care protejează copiii de expunerea la un conținut sexual nepotrivit, incluzând conținut homosexual, și care dă părinților dreptul exclusiv de a controla educația sexuală a copiilor. Puterea executivă a Uniunii Europene a atacat legea în instanță, deoarece discriminează minoritatea LGBT. ”Ungaria nu a reușit să explice de ce expunerea copiilor la conținut LGBTQ ar fi în detrimentul bunăstării copiilor și nu servește cele mai bune interese ale copilului” explică Uniunea Europeană și a dat Ungariei două luni pentru a reacționa.
Tristan Azbej: Vedem că în Uniunea Europeană există un lobby puternic care dorește ca ideologia de gen să fie inclusă în directivele și în legislația Uniunii Europene. Aceasta este o inițiativă și promovarea este atât de puternică încât, în cele din urmă, implementarea ideologiei va deveni obligatorie pentru statele membre ale Uniunii Europene. Astfel, am luat măsuri pentru a proteja sistemul nostru legal de acel lobby și de acea intenție, care este străină valorilor poporului ungar.
Jennifer Wishon: Constituția țării, adoptată în 2011, este compatibilă cu învățăturile creștine.
Tristan Azbej: În Constituția noastră am confirmat faptul că mariajul se încheie între un bărbat și o femeie, că viața trebuie protejată de la zămislire.
Jennifer Wishon: Recent, țara a modificat-o pentru a confirma că mama este o femeie, iar tatăl este un bărbat.
Tristan Azbej: E ciudat că e nevoie să incluzi asta în constituție.
Jennifer Wishon: Dincolo de politică, Azbej spune că prin munca sa extraordinară el a primit mai mult decât a dat.