DiverseInformatii CrestineInformatii utile
Cultul religios care a atras cei mai mulţi adepţi. Vaticanul îl numeşte o ”blasfemie împotriva religiei”
Cultul care îşi are originile în spaţiul latino-american are în jur de 12 milioane de adepţi, iar numărul este în continuă creştere.
Santa Muerte adună adepţi în cel mai ridicat ritm posibil, comparativ cu restul figurilor religioase, relatează.
Ca să fie imaginea şi mai clară, în 2001, acesta era doar un cult clandestin, iar adepţii îţi construiau altare în locuinţa personală. După ce o femeie pe nume Enriqueta Romero a construit primul altar public în Mexic, cultul s-a răspândit cu viteză în ţara sa, în America centrală şi în oraşe cu populaţie latină importantă din Statele Unite precum Los Angeles şi Houston.
De asemenea, Andrew Chesnut, autorul cărţii Devoted to Death, prima carte în limba engleză despre acest cult, susţine că a găsit adepţi şi în zone îndepărtate de Americi, precum Japonia, Australia şi Filipine. Acesta adaugă faptul că „nu există nicio altă mişcare religioasă nouă care să crească cu asemenea rapiditate”.
Origini
Originile figurii sunt dificil de urmărit. În mare, este o combinaţie între catolicismul colonial spaniol şi credinţele aztece în ceea ce priveşte zeitatea Mictecacihuatl, regina lumii de jos.
Legătura, cel puţin cea de suprafaţă, se poate observa uşor în ceea ce priveşte catolicismul, întrucât cultul conţine multe ritualuri similare cu cele creştine apusene, în timp ce conexiunile cu credinţele pre-creştine sunt mai greu de depistat.
Totuşi, cauza emergenţei din Mexic poate fi explicată, ţinând cont atât de predispoziţia şi fondul cultural al mexicanilor, cât şi de problemele sociale cu care se confruntă ţara, în speţă problema drogurilor şi a multor greutăţi pe care acestea le cauzează.
Cel mai mare altar al Santa Muerte are în componenţă o statuie înaltă de aproape 23 de metri, unde Enriqueta Vargas efectuează nunţi şi botezuri pentru adepţi. Vargas a moştenit acest altar de la fiul său, Jonathan, după ce acesta a fost împuşcat în 2008. Acest tip de violenţă a făcut ca mulţi să asocieze Santa Muerte cu mafia şi cultura narcoticelor.