Studiu

Raport: Creștinii, cel mai persecutat grup religios al lumii

Recoltarea de organe pe viu, închiderea bisericilor, arestările abuzive sunt numai o parte dintre modalităţile de persecuţie religioasă folosite în 2018, an în care „nenumăraţi credincioși și necredincioși din întreaga lume au continuat (…) să aibă parte de suferinţe diverse din cauza convingerilor religioase”, arată un raport al Comisiei Statelor Unite pentru Libertate Religioasă Internaţională (USCIRF), publicat pe 29 aprilie.

Departamentul de Stat al SUA oferă deja anual date despre evoluţia libertăţii religioase, în rapoarte care analizează situaţia la nivel global. Ceea ce face totuși ca raportul USCIRF să fie unic, deși adună informaţii despre mai puţin de 30 de state, este faptul că autorii lui nu au obligaţii diplomatice, așa că pot consemna în mod liber problemele pe care le semnalează, scrie CBN.

„Comisia se concentrează nu doar asupra situaţiilor în care guvernele încalcă libertatea religioasă, dar și asupra cazurilor în care acestea tolerează violenţa din motive religioase”, punctează Anurima Bhargava, unul din cei 9 comisari USCIRF.

În raportul pe 2018, USCIRF recomandă Departamentului de Stat includerea a 10 state în categoria „ţărilor care generează preocupare deosebită” (CPC), din cauza nivelului înalt de persecuţie religioasă pe care îl practică: Birmania, China, Eritreea, Iran, Coreea de Nord, Pakistanul, Arabia Saudită, Sudanul, Tadjikistanul și Turkmenistanul (de altfel, Departamentul de Stat deja le-a desemnat drept ţări CPC în noiembrie 2018). USCIRF crede că lista ţărilor în care persecuţia se află la un nivel de intensitate sporit ar trebui să se extindă, pentru a include și Republica Centrafricană, Nigeria, Rusia, Siria, Uzbekistanul și Vietnamul.

În categoria ţărilor aflate la nivelul 2 de persecuţie religioasă au fost incluse Afganistanul, Azerbaijanul, Bahrainul, Cuba, Egiptul, India, Indonezia, Irakul, Kazahstanul, Laosul, Malaysia și Turcia.

Comisia a mai solicitat Departamentului de Stat să adauge în listă, ca „entităţi de interes deosebit”, 5 actori nestatali și organizaţii care nu sunt controlate de guverne, precum Stat Islamic, din Irak și Siria, talibanii din Afganistan, al-Shabab, din Somalia, Hotha, din Yemen, și Hay’at Tahrir al-Sham, din Siria.

„În 2018, atât actorii statali, cât și cei nestatali au folosit din ce în ce mai mult religia ca instrument de excludere pentru a izola, a marginaliza și a-i pedepsi pe «ceilalţi»”, arată raportul și dă ca exemplu legile blasfemiei din Arabia Saudită și Pakistan.

„Creștinii sunt cel mai persecutat grup religios din lume și acest lucru se accelerează”, a afirmat Gary Bauer, unul din cei 9 comisari USCIRF.

Comisia îi solicită președintelui Donald Trump o serie de măsuri, precum numirea unui consilier special pentru libertatea religioasă internaţională, sancţionarea ţărilor cu un nivel înalt de persecuţie religioasă și sprijinirea financiară a locașurilor de cult pentru a-și asigura un nivel mai bun de securitate, în special în zonele în care posibilitatea unui atac este crescută, astfel încât acestea să nu mai devină ţinte facile pentru teroriști.

Studiu de caz: China

Raportul precizează că situaţia Chinei este una specială în lista de ţări care încalcă grav libertatea religioasă, din pricina durităţii și anvergurii persecuţiei declanșate de autorităţile chineze, dar și pentru că ţara este foarte influentă la nivel mondial.

„Încălcarea drepturilor fundamentale ale omului la un astfel de nivel este cu adevărat îngrijorătoare. Este o situaţie despre care ar trebui să vorbească mai multe ţări ale lumii, chiar dacă ar fi afectate propriile obiective economice”, a declarat Bauer pentru publicaţia The Epoch Times.

Regimul chinez și-a intensificat persecuţia asupra minorităţilor religioase și etnice, fiind vizaţi în special musulmanii uiguri și budiștii tibetani. Potrivit raportului, peste 1 milion de membri de partid au fost trimiși să locuiască cu familiile musulmanilor uiguri, cu misiunea de a spiona și raporta orice comportament religios „extremist”, care poate însemna inclusiv purtarea unei bărbi „anormale” la bărbaţi sau a vălului, în cazul femeilor, ori accesarea de materiale religioase de pe internet.

Deja 1 milion de musulmani uiguri și membri ai altor minorităţi musulmane sunt plasaţi în lagăre, autorităţile pretinzând că măsura vizează combaterea terorismului.

Raportul USCIRF arată că regimul chinez aplică o strategie de asimilare forţată și de suprimare și în cazul buduștilor tibetani, a închis numeroase biserici protestante care au refuzat să se înregistreze și continuă suprimarea „catolicilor de casă” (neînregistraţi la biserica chineză de stat) și a adepţilor mișcării spirituale Falun Gong.

„Există dovezi incredibile ale recoltării de organe”, precizează Bauer, subliniind că această practică barbară pare chiar să se extindă în China. Raportul arată că în 2018 au fost aduse dovezi suplimentare că recoltarea de organe este practicată la o scară semnificativă în China, după ce alte rapoarte anterioare au arătat discrepanţa majoră dintre numărul oficial de transplanturi care se fac în China și numărul real de transplanturi ce au loc în spitale, diferenţa provenind (potrivit dovezilor ce includ și mărturiile supravieţuitorilor) din organe recoltate pe viu de la deţinuţi ce aparţin mișcării Falun Gong.

Raportul menţionează și câteva victorii repurtate pe tărâmul libertăţii religioase, precum eliberarea pastorului american Andrew Brunson, care s-a aflat în detenţie în Turcia, sau cea a cercetătorului  Mohammad Ali Taheri, fondatorul unui grup religios din Iran, eliberat recent după o detenţie de mai bine de 7 ani și după ce a fost condamnat la moarte de două ori.

Pe lista de succese înregistrate de USCIRF se regăsește și prima întâlnire a comisiei cu reprezentanţii poliţiei religioase din Arabia Saudită.

„Este un regat în care se întâmplă o mulţime de lucruri, unele lucruri sunt cele mai rele din lume, dar, în același timp, există o rază de lumină. Și încercăm să facem tot ce putem pentru a deschide acea ușă”, a afirmatJohnnie Moore, unul dintre comisarii USCIRF.

Sursa: semneletimpului.ro

Tags

Articole asemanatoare

Leave a Reply

Close