Persecutii
RAPORT: În Africa, islamismul este responsabil pentru creșterea violenței anti-creștine
Într-un nou raport lansat de Aid to the Church in Need marți, 22 octombrie, fundația studiază 18 țări din întreaga lume în care viețile și drepturile creștinilor sunt în pericol.
Noul raport „Persecutat și uitat?” (un raport despre creștinii asupriți din cauza credinței lor), marți 22 octombrie, evidențiază că persecuția creștinilor s-a agravat considerabil în majoritatea celor 18 țări studiate, între vara 2022 și vara 2024.
Sunt evidențiate în mod deosebit două cauze ale suferinței credincioșilor creștini: atacurile grupărilor extremiste sau autoritarismul de stat.
Islamul militant este responsabil pentru creșterea persecuțiilor în cele șase țări africane examinate, se arată în raport, indicând că „epicentrul violenței militante islamiste s-a mutat din Orientul Mijlociu în Africa ” .
Exemplele recentelor atacuri de la Barsalogho din Burkina Faso din august 2024 (peste 400 de morți) sau din Nigeria de Crăciunul 2023 (aproximativ 200 de morți) sunt elocvente. „Atacurile militante islamiste asupra comunităților creștine le-au destabilizat și le-au lipsit de drepturi, declanșând migrație în masă, ridicând întrebări cu privire la supraviețuirea pe termen lung a Bisericii în regiuni cheie ”, continuă raportul.
Alte țări sunt afectate de violența religioasă, de exemplu în India. Din noiembrie 2023, creștinilor li s-a interzis de cel puțin cinci ori să-și îngroape morții în districtul Narayanpur din statul Chhattisgarh.
A doua cauză: hărțuirea politică și persecuția. Raportul spune că țările în care persecuția și opresiunea creștinilor au crescut includ puteri globale precum China și India, sau Nigeria, cea mai populată țară din Africa.
„Aceste restricții includ pedepse mai aspre pentru presupusele insulte la adresa ideologiei statului, confiscarea lăcașurilor de cult, arestările crescute ale clerului și laicilor, precum și perioade mai lungi de detenție” , enumeră raportul.
Este chiar prima dată când Nicaragua este inclusă în raport, din cauza numeroaselor persecuții anti-creștine din partea guvernului lui Daniel Ortega, „inclusiv detenția în masă și expulzarea membrilor clerului, inclusiv a tuturor membrilor nunției apostolice .
Vietnam este singura țară din cele 18 țări studiate în raport în care s-a remarcat o ușoară îmbunătățire, în special datorită „măsurilor precum restabilirea relațiilor diplomatice” cu Vaticanul.