Editoriale
CORONAVIRUS, topoganul către identitatea digitală globală, cipuri, tatuaje digitale şi controlul total.
Banca Mondială și Forumul Economic mondial au identificat o identitate digitală pentru fiecare cetățean de pe glob ca fiind un element important în realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Dreptul la o identitate juridică face parte din Obiectivul global 16 (pace, justiție și instituții puternice). Un efort de a realiza acest lucru este Alianța ID2020. Un parteneriat public-privat între agențiile Organizației Națiunilor Unite, Forumul Economic mondial, fundații și corporaţiile de Big Tech. Scopul lor general ridică totuși unele îngrijorări cu privire la pierderea vieții private, supravegherea în masă și controlul populației. E vorba de un pret care ar putea avea consecinte grave pentru libertatea omului.
ID2020 a fost fondată la New York în 2014 de John Edge, un expert în ceea ce privește modul în care parteneriatele public-privat pot rezolva obiectivele de durabilitate cu ajutorul tehnologiilor de tip blockchain și de inteligenţă articifială.
Organizația, care a fost susținută de firma de avocatură Kaye Scholer, conglomeratul tehnologic Red Rose Corporation și banca comercială Broadhaven, a organizat prima ei întâlnire în septembrie 2015. Misiunea declarată a acestora a fost aceea de a oferi o identitate digitală tuturor prin „stimularea modelelor de pornire” și, în final, de a crea un sistem care să acopere globul, inclusiv cele 1 miliard de persoane care în prezent nu au o identificare adecvată.
Prima lor întâlnire, concomitentă cu adoptarea Agendei 2030 a Organizației Națiunilor Unite pentru dezvoltare durabilă, a fost conectată la Obiectivul global 16, cu sub-obiectivul său 9, și anume „până în 2030, asigurarea identității juridice pentru toți”, inclusiv înregistrarea nașterii”.
ID2020 a devenit şi mai importantă în cadrul summitului anual al Organizației Națiunilor Unite din 20 mai 2016, reunind lideri din industrie, ONG-uri, guverne, pionieri în domeniul tehnologiilor emergente, și experți interguvernamentali pentru a „promova o conversație globală și a construi o coaliție de lucru pentru a identifica și construi condițiile favorabile creării unei identități digitale legale pentru toate persoanele expuse riscului”. Vorbitorii au venit de la Grupul Băncii Mondiale, Asociația Europeană pentru identitate și securitate electronică, Secretariatul Commonwealth-ului, Centrul pentru asigurarea informațiilor și securitatea cibernetică, MIT, PSG Solutions, LLC., Verizon. Mai multe dintre acestea au contribuit, de asemenea, la Forumul Economic Mondial, care a devenit de atunci un actor important în dezvoltarea unui ID digital
Principalele subiecte discutate au fost modul în care ar putea fi gestionate identitățile refugiaților și modul în care obiectivele globale ar putea fi avansate prin parteneriate public-privat . Criza migranților europeni din 2015 a evidențiat problema persoanelor care nu și-au putut dovedi identitatea („refugiați fără documente”). Soluția era la îndemână. Un ID digital ar fi posibil în curând cu ajutorul tehnologiilor emergente, cum ar fi blockchain şi conectivitatea în bandă largă la nivel mondial.
Proliferarea rapidă a dispozitivelor inteligente la nivel mondial, combinată cu creșterea continuă a puterii de calcul și extinderea rapidă a acoperirii în bandă largă; permite noi metode de înregistrare și facilitează interacțiunea continuă dintre persoane și datele lor de identitate.
Noile tehnologii, inclusiv tehnologiile blockchain, atunci când sunt utilizate împreună cu tehnologii demonstrate de mult timp, cum ar fi biometria, fac acum posibil ca toate persoanele să aibă acces la o formă de tehnologie sigură, verificabilă și persistentă. (ID2020, „identitate digitală”)
Citeste mai departe aici