Editoriale
Dialogul care răzgândește – misionarism LGBT din ușă-în-ușă
Sentimentul împotriva misionarismului din ușă-în-ușă este mai vizibil în spațiul public decât cel pro, sau măcar deschis față de acesta.
În urmă cu două veri, când misionari din cadrul mișcării Martorii lui Iehova au început să fie zăriți tot mai des în orașe, lângă standuri cu literatură confesională, reprezentanți ai mișcării au insistat că această nouă tactică misionară este un supliment al strategiei din ușă-în-ușă, nu un înlocuitor al acesteia. Critici ai mișcării au spus însă că schimbarea a fost motivată mai degrabă de faptul că vechea metodă, devenită un brand al Martorilor, nu mai funcționa.
În lipsa unor cifre concludente privind rata de succes al misiunii din ușă-în-ușă (liderii mișcării Martorilor spun că nu dețin statistici despre câte persoane s-au convertit în urma acestui tip de activitate) e greu de tras linie și de spus cu certitudine ce funcționează și ce nu.
Însă în contextul mai larg în care biserici de orice confesiune dezbat eficiența diferitelor modele misionare disponibile azi, o minoritate al cărei specific nu are de-a face cu religia și care este tot mai prezentă în dezbaterile publice, are enorm de câștigat, potrivit unui studiu recent, chiar din misionarismul din ușă-în-ușă. Un studiu efectuat de către o echipă care reunește cercetători de la Universitatea Stanford și Universitatea Berkeley, publicat în revista Science, a descoperit că „misionarismul din ușă-în-ușă” practicat de diverși voluntari într-o campanie de reducere a prejudecăților împotriva persoanelor transgender s-a dovedit eficient în mod măsurabil. „Am descoperit că o singură conversație, de aproximativ 10 minute, cu un străin, produce o diminuare a prejudecăților asumate cu cel puțin trei luni în urma studiului nostru, care erau rezistente la contraargumente și afectau atitudinile politice”, a declarat David Broockman, asistent universitar în catedra de economie politică a Universității Stanford și co-autor al studiului, împreună cu doctorandul Joshua Kalla, care studiază în cadrul Universității Berkley.
Broockman a stârnit o adevărată furtună anul trecut când a lansat un apel la transparență în cercetarea științifică din domeniul sociologiei, după ce a descoperit înșelăciunea comisă de autorii unui studiu care susținea eficiența discuțiilor din ușă-în-ușă pentru creșterea acordului cu căsătoriile gay, și care a fost publicat de revista Science. Broockman a arătat inițial inconsecvențe în studiu, care făceau greu de demonstrat concluzia acestuia, însă ulterior au descoperit că studiul fusese cu totul falsificat. Nu s-a oprit aici, nici după ce studiul a fost retractat de revista Science, cinci luni mai târziu. A preluat subiectul și, colaborând cu Kalla, a reușit să demonstreze, de data aceasta verificabil, că discuțiile în fața ușii sunt eficiente în reducerea prejudecăților și au persistat vizibil și în sondajele efectuate la câteva luni după aceste discuții.
Citeste mai mult pe: semneletimpului.ro